Stad in de stad

Begin 18de eeuw telde het begijnhof ruim 300 begijntjes en 100 huizen. Maar tijdens de Franse Revolutie in 1798 kantelde het tij. Het begijnhof werd onteigend en een aantal huizen en muren integreerden met de tijd in de stadsomgeving. Vandaag ademen de met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes en religieuze gebouwen van het begijnhof nog altijd een ingetogen sfeer uit. Dit feeërieke ‘ministadje in de stad’ is terecht UNESCO-werelderfgoed.

MEDIALOUNGE.BE

Begijnhofmuseum Beghina

Benieuwd hoe de begijnen leefden vroeger? Ontdek het in begijnhofmuseum Beghina, aan het idyllische pleintje Onder de Linde. 

Beghina zomerMEDIALIFE.BE

Infirmerie

Kort na 1262 bouwden de begijnen een infirmerie voor de verzorging van bejaarden en begijnen. En nog altijd kan je er genieten van rust … en van smakelijke gerechten. Het huidige complex uit 1659 huisvest namelijk een brasserie. Hier tafel je in een van de mooiste historische gebouwen van de stad.

infirmerieMEDIALIFE.BE

Ursulakapel

Net naast de Infirmerie van het begijnhof ligt de Ursulakapel. Die werd al in 1294 gewijd aan de heilige Sint-Ursula. De gerestaureerde kapel is vandaag een barok zaaltje voor kamerconcerten, tentoonstellingen, voordrachten en andere culturele evenementen.

Begijnhofkerk

De begijnhofkerk dateert van het einde van de 13de eeuw. Ze is gewijd aan de patrones van het begijnhof, de Heilige Catharina. De poorten zijn momenteel gesloten voor het publiek. Maar geen nood. Op het graspleintje naast de kerk wacht The Lily Pond, een mysterieuze moderne sculptuur die doet mijmeren en inspireert tot introspectie en meditatie.

MEDIALOUNGE.BE

Naar top