Het stadhuis van Borgloon is een prachtig voorbeeld van Maasstijl en een gebouw met een rijke geschiedenis. Het werd voor het eerst vermeld in 1358 en mogelijk verbleven de graven van Loon hier wanneer ze in de stad waren.

Het huidige stadhuis werd tussen 1668 en 1680 gebouwd, wat blijkt uit de smeedijzeren ankers met het jaartal 1680. In 1905 onderging het een restauratie en gedeeltelijke aanpassing door architect P. Langerock.

Dit bakstenen breedhuis heeft een toren in de zuidoosthoek en een opvallend leien dak met charmante dakkapellen. De plint is van silex en de hoekstenen zijn gemaakt van kalk- en mergelsteen. Aan de zuidkant vind je het klappoel met een smeedijzeren hek, natuurstenen pijlers en de restanten van een oude waterpomp. Een ijzeren poortje naast de toren biedt toegang tot dit idyllische stukje erfgoed.

Binnenin het stadhuis zijn de glasramen de blikvangers: ze tonen wapenschilden en historische taferelen die de rijke geschiedenis van Borgloon weerspiegelen.

Een ander bijzonder object is de eeuwenoude schatkist, waarin belangrijke documenten en waardevolle bezittingen werden bewaard. In de vroegere schepenzaal staat ook de pijnbank, een herinnering aan de tijd waarin hier recht gesproken werd en misdadigers werden ondervraagd. Boven de ingang van het stadhuis prijkt een beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat de stad en haar inwoners beschermt sinds de 17e eeuw. Dit historische gebouw ademt nog steeds de sfeer van een bewogen verleden.

Het stadhuis is te bezoeken onder begeleiding van een gids, die je meer vertelt over de boeiende geschiedenis en de bijzondere architectuur van dit monument. Het is een ideale bestemming voor wie geïnteresseerd is in cultuur, geschiedenis en architectuur!

Naar top