Het verhaal van Tongeren-Borgloon

Tongeren-Borgloon is een verhaal van twee steden met een turbulente maar vooral rijke geschiedenis. De ene is een Luikse stad en de andere een Loonse. Dus zijn het vijanden van elkaar? Vroeger wel, kijk maar naar de burcht van Kolmont die een Loonse vesting was om de Tongenaren in de gaten te houden. Gedurende een korte periode in de middeleeuwen zijn er militaire conflicten tussen beide steden. Voor die tijd niet ongewoon. Maar laten we alles eens op een rijtje zetten alvorens te denken dat de Tongenaren en Lonenaren elkaar met regelmaat de kop insloegen. Niets is minder waar!

Burcht van Kolmont

Romeinen in Tongeren en Borgloon

Tongeren was de eerste stad van het land. Haar invloed reikte ver. Ook tot in Borgloon, waar tot vandaag Romeinse restanten aanwezig zijn. De Romeinen doen Tongeren uitgroeien tot een civitas. ‘Atuatuca Tungrorum’ was een regio met een eigen bestuur en een belangrijke landbouwstreek. Borgloon en Tongeren liggen namelijk op de vruchtbare grens van droog en vochtig Haspengouw, met de Romeinse weg van Tongeren naar Tienen als scheidingslijn. Waar Tongeren in deze tijd al een eigen bestuur ontwikkelde, was er hier in Borgloon nog geen sprake van.  

Romeinse muurMEDIALOUNGE.BE

Prinsbisdom Luik

Tot in de vroege middeleeuwen… Borgloon, als strategisch gelegen Loonse heuvel trekt snel mensen aan en net zoals in Tongeren vestigt er zich een vertegenwoordiger van de koning, die in de 9de en 10de eeuw een erfelijke macht uitbouwt. Hij wordt de graaf van Loon en op zijn minst een vriend van het Luiks bisschoppelijke Tongeren. Beide steden strijden om vruchtbare grond en om controle over de belangrijke handelsweg Brugge-Keulen. Tongeren wordt een noordelijk bastion van de bisschop, terwijl Borgloon de hoofdstad van Loon wordt, met de burcht van Kolmont als vesting.
In de 14de eeuw wijzigt het vijandig bestaan tussen de Tongenaren en Lonenaren: Borgloon is niet langer de hoofdstad van een graafschap en wordt een stad van Luik. Tongeren verliest daarentegen haar rol als noordelijk bastion, krijgt hierdoor minder invloed in Luik en verdwijnt verder uit beeld. Voortaan geen vijanden meer, maar buren.

Studio Dupont

Fruitspoor

Onze geschiedenis loopt vanaf dan quasi gelijk en gaat verder met de Franse Revolutie, de Hollandse periode en de oprichting van België in 1830. In de 19de  eeuw kennen zowel Tongeren als Borgloon een economische bloei, vooral door de aanleg van de spoorwegen. Het fruitspoor, ook gekend als lijn 23, verbond onze steden fysiek en economisch. Net zoals de Romeinse heirbaan 2.000 jaar eerder.

Vandaag respecteren we de eigenheid en het rijke verleden van zowel de eerste stad van België als de eerste stad van het graafschap Loon. Het is vanuit ons gezamenlijk verleden logisch dat we de krachten bundelen. Samen vormen we het hart van zuidelijk Limburg én van de fruitstreek.

StrooppleinMarijke Leys

Naar top