De grootste erfenis van de Romeinse bezetters ligt veilig opgeborgen in het Gallo-Romeins Museum. Hier ontdek je een schat aan Romeinse relicten. Maar ook in het stadscentrum van Tongeren en in de omliggende deelgemeenten spot je nog heel wat zichtbare sporen van onze Romeinse voorvaders.
Romeinse stadsomwalling
De Romeinse verdedigingsmuur, gebouwd in de 2de eeuw is maar liefst 6 meter hoog, 2 meter dik en 4544 meter lang. Vandaag omarmt deze muur nog altijd een deel van de stad. Ontdek dit Romeins relict op de groene Mijlpaalroute die je ook langs de tempel- en Pliniussite brengt.
Tip: je vindt de best bewaarde delen langs de Cesarlaan en de Legioenenlaan.

Romeinse tempelsite
Aan het einde van de 1ste eeuw bouwen de Romeinen hier in het noorden van de stad een heiligdom. Aan welke Romeinse godheid de tempel was gewijd en of hij werd gebruikt voor de keizercultus, is tot op vandaag niet duidelijk. Vandaag geeft een modern bouwwerk, geïnspireerd op de tempel, je een idee van de grootsheid.

Pliniussite
Iets buiten het stadscentrum ontdek je Romeinse sporen midden in het groen. Meer dan 2000 jaar geleden vermeldt de Romeinse geleerde Plinius de Oudere een ‘uitzonderlijke waterbron in Tongeren’. De intussen befaamde Pliniusfontein en omgeving wordt een populair kuuroord. Vandaag is deze plek getransformeerd tot stadspark waar je kan wandelen, fietsen, joggen, skeeleren … Zelfs zwemmen. Want met het openluchtzwembad speelt water nog steeds de hoofdrol in dit park.
Tip: houd zeker halt bij een van de hedendaagse kunstwerken. Voor het kunstproject De 9de Maand creëerden kunstenaars Els Dietvorst en Michelangelo Pistoletto nieuw werk, geïnspireerd op het verleden van de stad.

Beukenberg: Romeins aquaduct
Wandelgebied Beukenberg, vlakbij het stadscentrum van Tongeren, is het restant van een Romeins aquaduct. De kunstmatige aarden ophoging was vroeger voorzien van een houten waterbekken en voorzag Tongeren van drinkbaar water. Beukenberg is een beschermd archeologisch monument, het grootste van België zelfs.

Tumuli
Net buiten het centrum van Tongeren vind je restanten van enkele tumuli of Romeinse grafvelden. De tumulus aan de Romeinse Kassei is een Gallo-Romeinse grafheuvel uit de periode van de 1ste-3de eeuw. De Herstappetombe ligt langs de Hoeise Kassei in de Tongerse deelgemeente Lauw.

Tongeren in 3D
Via een interactief scherm in de Gasthuiskapel van Visit Tongeren-Borgloon neemt de video 'Tongeren 3D' je mee voor een duik in wat ooit Romeins Tongeren was. Vanaf het Romeinse grafveld vliegt u naar de imposante stadsverdedigingsmuur en over het aquaduct richting het noorden. Daar bevond zich de Romeinse tempelsite. Na een sprong in de tijd treed je binnen in een rijkelijk versierde villa.
Naast dit indrukwekkende filmpje kan je nog andere gerealiseerde 3D-animaties bekijken, een onderdeel van het project Terra Mosana. Deze ‘walk throughs’ nemen je mee op sleeptouw door een stukje Romeins en vroegmiddeleeuws Tongeren.
