Het nieuwe stadhuis werd gebouwd op de plek van de vernielde lakenhal. Wellicht was het stadhuis een ontwerp van de Luikse architect Pascal Barbier.

De Luikse stijl schemert door in de architectuur van het gebouw en de typische combinatie van blauwe steen  en rode kalei. Het Tongerse stadhuis vertoont ook heel wat gelijkenissen met andere gebouwen die toegeschreven worden aan Barbier zoals het Prins-bisschoppelijk paleis in Seraing (1724) en het abtenhuis van Saint-Laurent in Luik (1727). Vandaag ligt het stadhuis aan een mooi open plein.

Traces of histories 

Zag je aan de buitenkant de acht marmeren bollen aan de gevel van het stadhuis? Het is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Wesley Meuris (1977). Aan de hand van de marmeren bollen en een legende een beetje verder op het plein, geeft Meuris duiding aan de fysieke lacunes die je vandaag ziet en laat hij ruimte voor andere (potentiële) historische vertellingen.

Voor de Dag
Kunstenaar Wesley Meuris ontwierp naast Traces of histories nog een kunstwerk voor het stadhuis. Aan weerszijden van het stadhuis bevonden zich ooit 2 fraai vervaardigde lantaarns. Ze getuigden van vakmanschap. Slechts één van beide lantaarns doorstond de tand des tijds. Deze lantaarn werd als onderdeel van de restauratie van het stadhuis teruggeplaatst en bevindt zich aan de linkerzijde van het pand.

Aan de rechterzijde bevestigde Wesley Meuris een kopie van de bestaande lantaarn: het kunstwerk 'Voor de Dag'. Op die manier werd de vroegere symmetrie van het gebouw hersteld. De nieuwe lantaarn werd evenwel volledig uitgevoerd in een reflecterend en spiegelend materiaal.Bovenaan de nieuwe lantaarn voegde Wesley Meuris nog een speels element toe. De twee aanwezige ballonnen lijken haast te ontsnappen aan de zwaartekracht. De ballonnen verwijzen naar de kinderen die op quasi dagelijkse basis in Tongeren geboren worden.

Naar top