Verspreid in het landschap van Tongeren-Borgloon vind je tal van hedendaagse kunstwerken. In het Loonse landschap vind je de bekende Pit-kunstwerken terug. Met het artistieke project 'Pit-kunst in de open ruimte' wil de provincie Limburg bezoekers aanzetten om op een bijzondere manier naar de omgeving te kijken. Naast de Pit-kunstwerken ontdek je in Borgloon ook enkele bijzondere landmarks. De hedendaagse kunstwerken in het Tongerse Pliniuspark maken deel uit van het project 'de 9de maand' en vormen een knipoog naar het verleden.
pit-GijsVanVaerenbergh_ReadingBetweenTheLines-kerk05-2

Landschapswandeling Grootloon
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Reading between the Lines

'Reading between the Lines' is een 10 meter hoge, 30 ton zware doorkijkkerk van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Gemaakt van 100 lagen staalplaat, blijft het landschap zichtbaar door de speciale constructie. Dit maakt de kerk zowel aanwezig als afwezig in het landschap, afhankelijk van het perspectief.



Landschapswandeling Grootloon
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Twijfelgrens

Fred Eerdekens toont in Borgloon een sculptuur waarin het woord ‘twijfelgrens’ zichtbaar wordt vanuit de juiste hoek. Hij gebruikt vaker taal in zijn kunst en onderzoekt hoe taal werkt. Dit werk benadrukt perspectief: pas door de juiste positie in te nemen, wordt de verborgen betekenis onthuld.



Copyright: Kristof Vrancken 2012

Begraafplaats, Lambertusstraat
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Memento

'Memento' is een sculptuur van Wesley Meuris op de Centrale Begraafplaats van Borgloon. Het kunstwerk, opgebouwd uit staal, fungeert als ankerpunt in het glooiende landschap en nodigt bezoekers uit om het te betreden. De architecturale structuur biedt een unieke ervaring van kijken en dwalen, waarbij de intimiteit van de ruimte de herinnering aan de omgeving weerspiegelt.

Landschapswandeling Mariënlof
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Untitled

Het kunstwerk nabij het Klooster van Colen in Kerniel is een ronde constructie met verticale houten latjes en een 360° uitzicht. Aeneas Wilder creëerde het als een meditatieve ruimte, verwijzend naar religie en kloosters. Bezoekers ervaren het als een lens om gedachten en emoties te focussen in het omringende landschap.



Tranendreefcopyright: kristof vrancken 2013

Zijstraat van de Alfonsstraat
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Tranendreef

Langs de dreef naar het kasteel van Hex hangen vier traanvormige boomtenten van Dré Wapenaar. Deze sculpturen balanceren tussen architectuur en kunst en bieden een alternatieve overnachtingsplek. Ze nodigen uit tot verblijf en ontmoeting, waarbij sociale interactie een essentiële rol speelt in de ervaring van het kunstwerk.

Zijstraat van de Alfonsstraat
3840 Tongeren-Borgloon

Pit - Field Furniture

Bij de boomtenten van Dré Wapenaar staat Field Furniture ‘Pure Nature’ van Ardie van Bommel, een multifunctionele eenheid geïnspireerd op Haspengouwse fruitkisten. Het biedt zit-, was-, toilet- en barbecuemogelijkheden. Van Bommel hecht veel waarde aan de sociale interacties en ontmoetingen die rond haar kunstwerken ontstaan.


Landschapswandeling Grootloon
3840 Tongeren-Borgloon

Landmark Romeinse villa

Op de Bollenberg in Borgloon ligt het Romeins villalandschap, een landmark van Hans Lemmen. Dit kunstwerk benadrukt het belang van Haspengouw voor de Romeinen. Vijf terracottakleurige betonnen banken, geïnspireerd op villawoningen, bieden uitzicht over het landschap en bevatten informatie over Romeinse villadomeinen in de omgeving.

Landmark Jesseren

Bosstraat 1
3840 Tongeren-Borgloon

Archeologische landmark Jesseren

Het archeologisch landmark in Jesseren belicht het Gallo-Romeinse verleden van de site. Een oriëntatietafel, vormgegeven als een opgegraven waterput, vertelt het verhaal van deze en zeven andere Romeinse locaties. In de helling wijst het woord ‘Aqua’ naar een grotendeels bewaarde stenen waterput uit de Gallo-Romeinse tijd.

MEDIALIFE.BE

Landschapswandeling Mariënlof
3840 Tongeren-Borgloon

Landmark Time Traveller

Langs het Fruitspoor staat Time Traveller van Wil Beckers, een metalen schaalvormige sculptuur waar water uit de Odliabron doorheen stroomt. In de jaren zal kalksteen zich afzetten, waardoor het kunstwerk voortdurend verandert. Het water stroomt via een opening naar een nieuw kunstmatig bassin, verbonden met de natuur.


MEDIALIFE.BE

Pliniuspark, Fonteindreef
3700 Tongeren-Borgloon

Third Paradise

Dit werk is geïnspireerd op de Third Paradise van Michelangelo Pistoletto. Hij ontwikkelde een concept dat streeft naar harmonie tussen mens en natuur, gesymboliseerd door een vernieuwd oneindigheidsteken. Het duo Le Prince Evêque vertaalde deze filosofie in een kunstwerk met drie Gallo-Romeinse grafheuvels, waarvan één een reflecterende spiegel bevat.

J HUYGEN

Pliniuspark, Fonteindreef
3700 Tongeren-Borgloon

Shelter

Egocentrisme en ongelijkheid drijven mensen uit elkaar, wat leidt tot vervreemding en eenzaamheid. Kunstenaar Els Dietvorst creëert met haar werk ontmoetingsplaatsen om samen te komen en te delen. In het Pliniuspark in Tongeren realiseerde ze de sculptuur Shelter, waarin zowel de stadsgeschiedenis als haar artistieke zoektocht samenkomen.


Pliniuspark, Fonteindreef
3700 Tongeren-Borgloon

In memoriam

Renato Nicolodi (°1980) creëert monumentale werken die een universele sacraliteit oproepen. In een snel veranderende maatschappij bieden zijn creaties visuele ankerpunten voor reflectie en meditatie. Ze dienen als bakens voor de hedendaagse mens, die geconfronteerd wordt met voortdurende onzekerheid en de behoefte aan betekenis en rust.


Landschapswandeling Mariënlof
3840 Tongeren-Borgloon

Landmark Time Capsule

Wil Beckers’ Time Capsule is een vier meter hoge torenschelp op een plek waar 30 miljoen jaar geleden zee was. Het kunstwerk eert de duizenden schelpjes in de ondergrond en prikkelt meerdere zintuigen. Een kijkgaatje onthult een schelpenmuur, terwijl een metalen oor het geluid van de wind vangt.

Landschapswandeling Rullingen
3840 Tongeren-Borgloon

Simon

In 2024 werd het kunstwerk Simon van Koenraad Tinel ingehuldigd ter herdenking van Simon Gronowski, die in 1943 uit een deportatietrein sprong. Het beeld symboliseert de kracht en moed van de jonge Simon, een daad die zijn leven redde. Het kunstwerk nodigt uit om stil te staan bij dit indrukwekkende verhaal en verder te wandelen in reflectie.

Naar top